What was up in South-America?!

Doldwaze belevenissen van 2 doorgewinterde zomeravonturiers

18 oktober 2005

Gezamenlijk e-mail adres

Voor allen die een bericht willen sturen en die niet meteen publiekelijk willen maken als log comment op dit blog, is er een e-mail adres aangemaakt: pasenruub@gmail.com

Gemak dient de mens.

17 oktober 2005

Dagboek

Buiten de concrete informatie die er bijv. in voorgaande post te vinden is, zullen wij het blog natuurlijk ook vullen met vele pagina’s oeverloos gezwam over een scala aan onbenullige details. Die kun je lezen in geval van uiterste verveling, een medische belangstelling voor onze geestelijke toestand of een gebrek aan sociale contacten.

Welke mijlpalen zijn er behaald?

In het kort:

Eind sept. 2005: Verhuizing Ruben
04 okt 2005: Verhuizing Pascal
05 okt 2005: 2 retourtickets Amsterdam - Fortaleza aangeschaft; Vertrekdatum 16 nov 2005.
07 okt 2005: Inentingen gehaald bij de GGD te Leiden.
15 okt 2005: Bijwerkingen van de Gele Koorts inenting eindelijk uitgewerkt!


In verhalende vorm:

Eind september nam het Brazilië-verhaal eindelijk concrete vormen aan. Ik verliet mijn luxueuze kamer aan de Regentesselaan te Den Haag om deze te verruilen voor een tijdelijke bewoning van het ouderlijke huis. Hoewel het maar 1 jaar geleden was sinds de laatste verhuizing, had ik weer aardig m’n best gedaan om de nodige rommel te verzamelen. Toch bleken enkele ritjes met de Clio, een grote donatie aan de vuilnisman en het dumpen van wat meubilair bij Pascal en Jerry voldoende om de kamer leeg te ruimen.

Begin okt. was Pascal aan de beurt. Deze kwam beter beslagen ten ijs daar hij de bestelbus van Zoltan had geconfisceerd en deze verhuizing was dan ook zo geregeld. Natuurlijk wilden we deze symbolische stap richting het Zuid-Amerikaanse vasteland vieren met een verrassingsbezoek te Soest. Hier bleken onze vrienden ineens een leven te hebben! Na vele gesloten deuren en onbeantwoorde gsm’s waren we uiteindelijk blij dat we niet op straat hoefden te slapen daar Sigurd tegen middernacht alsnog besloot om thuis te komen. Een mooi symbolisch begin voor onze zwerftocht door Brazilië.

Eind september had ik een prachtig mooie aanbieding ontdekt wat betreft onze vliegtickets.
Pascal wilde nog het e.e.a. uitzoeken en op vrijdag spraken we af dat de tickets op maandag gekocht werden. Helaas bleken deze op zondag al uitverkocht. Enigszins aangedaan door de pijn die ik in m’n portemonnee voelde ging ik maandag weer op zoek naar een mooie aanbieding. Het geluk bleek aan onze zijde en er waren nog net 2 plekjes vrij voor 16 nov. tegen een gelijke prijs! Een ezel stoot zich geen 2 keer aan dezelfde steen en de reservering was 5 min. later een feit, nog ‘s 5 min. later stonden er 2 e-tickets klaar in mijn mailbox!

Dezelfde week moesten we er dan toch eindelijk aan geloven. Na een lange, grondige (en vruchtbare, zie voorgaande post) prijsjacht had ik een afspraak gemaakt bij de GGD te Leiden. Hier zou het gevreesde prikwerk plaatsvinden waarna we beschermd zouden zijn tegen: Hepatitus A, DTP, Gele koorts en Tyfus. De vaccinaties op zich waren weinig spannend en de enige pijn die we voelden was gerelateerd aan de rekening die we na 1,5 consult gepresenteerd kregen.
De bijwerkingen bleken per persoon sterk uiteen te lopen. Pascal heeft ongeveer een week lang met griepverschijnselen rondgelopen. Ik heb 2 slapeloze nachten gehad en 4 dagen later 3 dagen rondgelopen met het gevoel dat ik flink in elkaar was gemept.

Tot zover de huidige ontwikkelingen. Pascal is nu klaar met werken en gaat tot 16 nov. lanterfanten. Ik moet er nog 2 weken aan geloven en kan me dan ook gaan focussen op het Braziliaanse ritme.


Stay tuned!

Ter info: Voorbereidingen op de reis

In deze post kun je informatie vinden over belangrijke zaken die wij tegenkwamen in onze voorbereiding op de reis door Brazilië (en nog andere landen in Zuid-Amerika). Allereerst een erg nuttige site met tips en algemene informatie over werk en vakanties in het buitenland: http://www.joho.nl/index.html

Hieronder zullen we de volgende onderwerpen in het kort beschrijven: Visum, Vliegtickets, Inentingen, Reisverzekeringen en Internationaal Rijbewijs.

  1. Visum:
    In tegenstelling tot landen als Australië, waar er veel mogelijkheden zijn met betrekking tot visums voor backpackers, is er in Brazilië maar 1 visum beschikbaar: Het toeristenvisum. Deze is 90 dagen geldig en kan vervolgens maximaal 1 keer verlengd worden met nog eens 90 dagen (aan te vragen bij de lokale autoriteiten). Per jaar mag je dus telkens maximaal 180 dagen (ongeveer 6 maanden) in Brazilië zijn.

    Wil je toch langer blijven, dan heb je een ander visum nodig: Het visum type V - Tijdelijk werk . Deze kun je onder andere aanvragen in geval van stage of werk voor een religieus of sociaal hulpverleningsinstituut in Brazilië.

    Er zijn nog een aantal andere visums verkrijgbaar. Ga voor meer informatie hierover of voor contact met het Braziliaanse consulaat en/of ambassade naar: http://www.brazilianembassy.nl/index_ned.html

  2. Vliegtickets:
    Voor een korte vakantie van bijvoorbeeld 2 weken zijn vliegtickets eenvoudig en goedkoop te krijgen via 'stunt'sites. Wanneer je echter voor een langere periode gaat, in ons geval bijvoorbeeld minimaal 6 maanden, dan schieten de prijzen opeens gruwelijk omhoog.

    Voor zo'n reis zijn er verschillende mogelijkheden qua tickets. Het is sowiezo altijd heel belangrijk om de prijzen van de vliegtickets op de voet te volgen, omdat deze enorm variëren.
    Bij een retourtje moet je enorm in de gaten houden dat je niet veel te veel betaalt, want deze worden erg duur, naarmate je langer weggaat! Enkele vliegtickets zijn vaak nóg duurder dan retourtjes, dus dat is niet echt een optie.
    Een andere mogelijkheid is nog in Nederland een goedkoop retour vliegticket te nemen (voor 14 dagen bijvoorbeeld), in Brazilië niet komen opdagen bij de terugvlucht, en dan hopen dat je later in Brazilië een betaalbaar ticket terug kunt vinden. Dit is echter een nogal onzekere oplossing. Als je pech hebt krijg je veel gedoe en betaal je de hoofdprijs voor je thuisvlucht.

    Wij hebben gekozen voor een open retourticket met een geldigheid van een half jaar. In dat halve jaar kun je dan willekeurig terugvliegen. Wil je later alsnog langer blijven, dan kun je de geldigheid van je ticket voor een betaalbare prijs verlengen tot een jaar. Een handige site voor het boeken van tickets is de volgende: http://www.kilroytravels.nl/

  3. Inentingen:
    Voor Brazilië zelf zijn een aantal inentingen dringend aan te raden, namelijk: DTP, Hepatitis A, Hepatitis B en Tyfus. Ga je daarbij ook het regenwoud in, dan komen daar nog de Gele Koorts en malariapillen bij. De inentingen moet je ongeveer rond 6 weken voor vertrek hier in Nederland nemen, terwijl je de malariapillen net zo goed daar in kunt nemen.
    Een handige site over gezondheid en reizen vind je hier: http://www.lcr.nl/

    Inentingen kun je verkrijgen bij een vestiging van KLM Travel Clinic of bij het GGD. Bij de KLM Travel Clinic kun je binnenlopen voor een inenting zonder afspraak, terwijl je bij het GGD wel een afspraak moet maken. Echter, hier betaal je ook voor: bij KLM Travel Clinic ben je minimaal 30% duurder uit dan bij het GGD, waarbij de prijsverschillen tussen verschillende GGD vestigingen ook nog aanzienlijk kan zijn. Op het moment van schrijven waren voor ons de GGD vestigingen in Leiden en Alphen aan de Rijn het voordeligst.

  4. Reisverzekering:
    Voor een kortere vakantieperiode kun je vaak een relatief goedkope reisverzekering afsluiten, bijvoorbeeld via de bank of het ziekenfonds. Veel mensen hebben hier een doorlopende reisverzekering voor. Een voorwaarde hiervoor is echter:
    1) een doorlopend dienstverband in Nederland (dus ook doorlopend ziekenfonds) en,
    2) een aaneengesloten verblijf in het buitenland van maximaal 2 maal 90 dagen.

    Indien je je werk opzegt in Nederland, heb je dus geen rechtsgrond meer voor ziekenfonds, en moet je je op een andere manier verzekeren; via een zogenaamde Globetrotter verzekering. Hiervoor kun je informeren bij je huidige ziektekostenverzekeraar. Ook kun je terecht bij: http://www.travelactiveinsurance.nl/uitgaand/Index.cfm

  5. Internationaal rijbewijs
    Wanneer je langer op vakantie gaat, is het ook belangrijk te denken aan het internationale rijbewijs. Deze is vereist wanneer je als niet-ingezetene een (motor)voertuig wil besturen. Deze is verkrijgbaar bij ieder ANWB-verkooppunt tegen een betaling van €13. Deze is dan 1 jaar geldig en je moet hiervoor je geldige Nederlandse rijbewijs meenemen met een recente pasfoto daarbij.

Tot slot:
Er zijn natuurlijk heel veel zaken waaraan je moet denken bij het voorbereiden van een reis. Dit is natuurlijk afhankelijk van je eigen situatie. Wij hebben geprobeerd een algemene beschrijving met tips en links te geven van zaken waar je zoal tegegaan loopt een reis. Wijzelf hebben veel informatie gehaald van het internet, en dan met name van de sites die we hierboven hebben vermeld.